Diet Rendah Karbohidrat-Tinggi Lemak atau LCHF (Low Carbohydrate-High Fat) bermakna diet anda mengandungi nisbah karbohidrat yang kecil berbanding nisbah lemak yang lebih besar. Paling penting anda mesti meminimumkan pengambilan gula dan makanan berkanji. Anda boleh makan makanan lain sepuas-puasnya tapi masih boleh kurangkan berat badan.
Kajian-kajian yang telah dilakukan menunjukkan diet rendah karbohidrat dapat mengurangkan berat badan, terutamanya dikalangan pesakit diabetis jenis 2 yang mengalami kekebalan insulin dan kandungan gula darah yang tidak terkawal.
Contoh, satu kajian di Duke University Medical Center
membandingkan dua jenis diet iaitu diet rendah karbohidrat (kurang 20g
karbohidrat sehari) dan diet rendah kalori (500 kalori sehari) dikalangan
subjek yang obes yang menghidap diabetis jenis 2. Selepas 24 minggu, kumpulan
yang mengambil diet rendah karbohidrat secara purata susut berat badan sebanyak
24.5 paun berbanding 15.2 paun bagi kumpulan diet rendah kalori.
Apa yang menariknya, kumpulan diet rendah kalori diarah
mengehadkan jumlah kalori yang diambil manakala kumpulan diet rendah
karbohidrat hanya disuruh mengehadkan jumlah karbohidrat tetapi dibenarkan
mengambil makanan berlemak, daging serta ikan tanpa sekatan.
Satu lagi kajian disiarkan dalam American Journal of
Clinical Nutrition pada Januari 2008 menyokong hipotesis ini. Para pengkaji berpendapat subjek yang obes akan terasa cepat kenyang dan secara tidak sengaja
mengurangkan pengambilan kalori apabila dihidangkan makanan rendah karbohidrat
dan tinggi lemak serta protin (4% karbohidrat dan 66% lemak dalam diet rendah
karbohidrat vs. 35% karbohidrat dan 35% lemak dalam diet karbohidrat sederhana).
Penemuan ini boleh diguna sebagai rujukan untuk membantu pesakit diabetis jenis 2 sebagai jalan untuk mengurangkan pengambilan kalori seterusnya dapat mengurangkan berat badan tanpa berlapar.
Penemuan ini boleh diguna sebagai rujukan untuk membantu pesakit diabetis jenis 2 sebagai jalan untuk mengurangkan pengambilan kalori seterusnya dapat mengurangkan berat badan tanpa berlapar.
Kesan Diet LCHF kepada kandungan gula, insulin dan kolesterol dalam darah
Diet tinggi lemak tidak memberi kesan buruk kepada kandungan
kolesterol darah. Malahan dilihat kandungan 'kolesterol jahat' triglycerides dan LDL berkurang manakala kadar ‘kolesterol baik’ HDL tidak berubah. Tetapi
saiz molekul HDL dan LDL bertambah.
Molekul LDL yang lebih besar lebih sukar membentuk plak yang
menyumbat saluran arteri. Molekul HDL lebih besar kekal dalam badan lebih lama
untuk membersihkan lebih banyak plak kolesterol.
Kandungan insulin dan glukos dalam darah juga menurun. Ini bagus kerana kandungan darah tinggi insulin dan glukos adalah petanda awal penyakit
diabetis.
Cadangan diet Rendah Karbohidrat-Tinggi Lemak
Daging: Segala jenis, termasuk lembu, ayam, kambing dll.
Sila makan juga lemak pada daging serta kulit ayam. Sebaiknya pilih daging
ternakan organik.
Ikan dan Kerang: Segala jenis, Ikan berlemak seperti
misalnya salmon, makarel atau hering adalah yang terbaik.
Telur: Segala jenis, direbus, digoreng, dadar, dll. Pilihlah
telur organik.
Sos tinggi lemak semulajadi: Menggunakan mentega dan
krim dapat membuat masakan anda lebih
lazat dan membuat anda lebih kenyang. Minyak kelapa dan minyak zaitun juga adalah
pilihan yang baik.
Sayur-sayuran yang tumbuh di atas permukaan tanah: Segala
jenis kubis, seperti brokoli, kubis dan taugeh. Asparagus, terung, zaitun,
bayam, timun, bawang, lada, tomato dll.
Produk tenusu: Pilih yang berlemak tinggi misalnya mentega,
krim (40% lemak), yogurt tinggi lemak dan keju tinggi lemak.
Berhati-hatilah terhadap susu dan susu skim kerana biasanya
banyak mengandungi gula. Hindari produk yang berperasa, manis dan rendah lemak.
Kekacang: Baik untuk dinikmati sambil menonton tv (hidangan
sederhana)
Buah beri: Baik dalam jumlah sederhana, sesuai dimakan
dengan krim.
Elakkan makanan berikut:
Gula: Yang terburuk. Minuman ringan, gula-gula, jus, minuman
tenaga, coklat, kuih, roti, kek cawan, aiskrim, bijirin sarapan. Sebaiknya
elakkan juga pemanis.
Makanan berkanji: Roti, pasta, nasi, kentang, kentang
goreng, kerepek kentang, bubur, muesli dan seterusnya. Produk ‘wholegrain’ pun kurang
baik.
Marjerin: Mentega buatan dengan kandungan tinggi lemak
omega-6 tidak semulajadi. Tidak bermanfaat bagi kesihatan dan rasa tidak sedap.
Secara statistik berkaitan dengan asma, alergi dan sakit keradangan lain.
Buah: Yang sangat manis, banyak mengandung gula. Makanlah
sesekali. Anggap ia sebagai gula-gula semulajadi.
Sumber:
http://www.dietdoctor.com/lchf
http://www.todaysdietitian.com/newarchives/080113p12.shtml
http://www.webmd.com/diet/news/20031111/low-carb-high-fat-diet-drops-weight
Santos
FL, et al. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the
effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obes Rev.
2012 Aug 21. doi: 10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan